divendres, 25 d’agost del 2017

Esmorzar literari

A la nostra escola dediquem trenta minuts, com a mínim, a fer rotllana cada matí. En què consisteix aquest moment? És un espai que els infants tenen per poder parlar i compartir inquietuds, malestars, alegries..., en general, es pot dir que gràcies a la rotllana aconseguim conèixer més a fons els nostres nens i nenes i també ens és més fàcil descobrir qui d'ells comença el dia trist, enfadat... això ens ajudarà a entendre'l en el transcurs del dia. 

Què aconseguim amb la rotllana?



(i un llarg etcètera...) Molta gent es pensa que parlar és una pèrdua de temps i com podeu veure és un dels moments més importants del dia. 

Fent una activitat en rotllana 
Està bé que els infants parlin, però també és interessant que rebin un model lingüístic de qualitat. És aquí on entra en joc l'esmorzar literari. És un concepte que vaig extreure d'una xerrada de la Marta Luna, mestra, pedagoga, escriptora, editora i formadora de professorat. En una altra ponència titulada "Llegir i escriure per viure" que té penjada al youtube (https://youtu.be/IRPSyeCqNug) justifica aquesta idea que us vull fer arribar:

"Els factors més importants que determinen que una criatura tindrà un bon comportament davant la lectura es resumeixen en dos: el primer és que tingui un bon bagatge de llenguatge oral. Els nens que millor parlen són els que acaben tenint una millor comprensió lectora. Per tant, cal donar-los llenguatge. I què vol dir això?, parlar amb ells, demanar-los que parlin, explicar-los contes, històries, fer-los partícips. Cal subministrar llenguatge. De la qualitat del llenguatge oral en dependrà després la qualitat de la comprensió lectora i la qualitat del llenguatge escrit. Una persona no és capaç d'escriure allò que no és capaç de dir. 
Segona qüestió, que els nanos vegin dintre de casa que això de llegir i escriure és útil"  

Com subministro llenguatge? Cada matí abans de començar la rotllana els llegeixo quelcom. Saben que abans de començar rebran un regal literari. Aquesta rutina és important perquè els ajuda a relaxar-se i a començar el dia tranquil·lament. 

Aquest any l'esmorzar literari tindrà un altre format. He decorat una caixa i, a dins, hi ha unes targetes amb un "àpat" diferent: un conte, una llegenda, una dita, un embarbussament o un poema (pot haver-hi més coses). Un encarregat de la classe haurà d'obrir la capsa, triar una targeta i llegir-la per veure què ha tocat. Si toca conte, l'infant haurà de dir i escriure a la pissarra el número de pàgina que vol que es llegeixi i, posteriorment, el docent el llegirà. 



Algú de vosaltres fa alguna cosa semblant? M'agradaria llegir altres propostes! 


5 comentaris:

  1. Molt bona idea!! Ho feu coincidint amb l'hora de l'esmorzar?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Maite, moltes gràcies! Ho fem quan entrem a les 9 perquè em funciona molt bé per començar el dia tranquils i amb una rutina marcada. Ara bé, també seria xulo fer-ho coincidir amb l'esmorzar! Tot i així, durant l'esmorzar acostumo a fer jocs orals dinàmics per treballar la consciència fonològica. És el moment abans de sortir al pati i estan més nerviosos.

      Elimina
  2. Hola Marta, una idea molt xula. A la meua escola fem una activitat semblant però un poc més dirigida: "Trau la llengua". Cada dia treballem una tipologia textual diferent. A l'alumne que li toca, busca una endevinalla, acudit, dita, etc.(el que li haja tocat), l'escriurà a un paper de color, la compartirà amb la resta de la classe i després la penjarà a un panell col·laboratiu que tenim al passadís amb altres aules de primària. Et deixe un enllaç on ho pots llegir millor. Espere que t'agrade!!!
    M'agrada el teu bloc.
    Salutacions i bon inici de curs!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies! M'ha agradat conèixer la teva experiència i també el teu blog, és molt bona idea crear un panell col•laboratiu! No he rebut l'enllaç, que el pots tornar a enllaçar sisplau?

      Elimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

Passatemps nadalencs

Hola!  Com van aquestes últimes setmanes? A nem força atrafegats preparant el festival de Nadal, l'amic invisible... entre moltes altr...