dimecres, 1 de novembre del 2017

ABECEDARI


És essencial tenir un abecedari a les classes d'infantil i de cicle inicial, ja que és un recurs que ens ajudarà en el transcurs de tot el curs. Ens permetrà treballar la consciència fonològica, els servirà de recolzament en el procés d'aprenentatge de la lectura i l'escriptura, és un estímul visual molt potent, ens pot ajudar per fer jocs orals a la classe...

En teniu un d'abecedari a la classe?, quan arriben els infants al setembre, ja el tenen penjat?, el creen ells mateixos?...

Per mi, és important que el primer dia d'escola no hi hagi res penjat a les parets.  És cabdal que la classe es construeixi segons les necessitats dels infants i es pengin materials que han sigut creats per ells mateixos. Això farà que els tinguin més presents i tinguin més rellevància, és a dir, sigui més significatiu. 

Us ensenyo dos models d'abecedari que hem tingut a la classe i han sigut creats pels alumnes:
  • Abecedari interactiu fet amb plastilina. Ens vam repartir les lletres entre tots els infants de la classe, després l'objectiu que tenien era crear, amb la plastilina, la lletra que els havia tocat en lletra de pal i en lletra lligada. En el transcurs del curs, intentàvem dedicar una estoneta diària per col·locar un mot nou en l'abecedari.

  • Abecedari artístic. Com que  enguany el projecte tracta sobre l'art, vam cercar unes lletres originals que ens agradessin. També ens vam repartir les lletres, però abans de crear la nostra lletra de l'abecedari vam fer una petita fitxa sobre la nostra lletra. Aquí teniu el model de la fitxa, si la voleu, feu clic a la imatge:
 En aquesta havíem de completar un abecedari incomplet, havíem de practicar com es feia la nostra lletra en lletra lligada i havíem de trobar dues paraules que comencessin per la nostra lletra. Un cop teníem això fet, ja podíem posar-nos mans a l'obra, tenint en compte les consignes que havíem acordat entre tots. I així va quedar:


Ara bé, si us agrada tenir un abecedari ja fet i complet, aquí us en deixo un model que he creat per a tots vosaltres. Fent un clic a la lletra a, tindreu l'abecedari en pdf a punt per imprimir. 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Passatemps nadalencs

Hola!  Com van aquestes últimes setmanes? A nem força atrafegats preparant el festival de Nadal, l'amic invisible... entre moltes altr...