dimecres, 21 de març del 2018

Sant Jordi: girem la truita!

"...i el cavaller la va salvar", "la princesa no podia fer res davant d'aquell temible drac..."

Us sonen aquestes frases?, com podem continuar explicant la mateixa llegenda any rere any i que després defensem els drets de la dona en aquesta societat?, hem de ser coherents! Ja he decidit que no explicaria més la llegenda típica de Sant Jordi, els nens la coneixen de caps a peus. Existeixen altres versions, molt originals, que ens donen un altre punt de vista sobre la història. Llegir-les pot resultar molt enriquidor i gràcies a la seva lectura es poden fer reflexions molt interessants. 

A tall d'exemple, ens podem adonar que l'argument de la història, depenent del narrador, pot ser completament diferent. A on més pot passar això?, a l'escola passa amb els conflictes on s'hi veuen implicats diferents alumnes. També ens hi trobem al telenotícies, als llibres d'història... 

Actualment tenim a la nostra disposició un gran ventall de llegendes alternatives sobre Sant Jordi. Tanmateix us n'haig de recomanar una que em té el cor robat des de fa uns anys: La llegenda de Sant Jordi explicada pel senyor drac de Carles Sala i Vila. 



Arran de la lectura d'aquest llibre, vam desenvolupar un taller de creació de punts de llibre! Però no vam fer uns punts de llibre qualsevol, no! Mireu:


Us anirà molt bé fer-vos una infusió d'escates de drac i pètals de roses amb aquestes bossetes, ja que us ajudarà a conèixer la llegenda des d'una altra perspectiva. 

Com els hem fet?

Després de llegir el conte, cada infant es va inventar una frase que trenqués amb la típica història de Sant Jordi. Van sortir idees molt originals:

- Sant Jordi era al·lèrgic a les roses.
- El drac es va casar amb la princesa. 
- Hi havia una vegada un drac que devorava llibres... 

La frase que van triar, la van copiar en un retall de cartolina blanca que se'ls va donar. D'un costat havien d'escriure la frase i de l'altre en van fer un dibuix. Posteriorment ho van pintar amb aquarel·la i ho van resseguir amb un retolador. Aquests retalls es van plastificar per tal que no fos tan fràgil. 

Un cop vam tenir aquesta part feta, van decidir els ingredients miraculosos d'aquestes infusions. En aquest cas vas ser escates de drac i pètals de rosa. Entre tots, vam acordar que per simular els ingredients col·locaríem a dins de les infusions purpurina i boletes de paper de seda. 

A continuació, vam buidar bosses d'infusió (he descobert fa poc que en vénen de buides) i les vam emplenar del material que ells van decidir. Un cop ple, només quedava fer una cosa: unir la frase i la bosseta a través d'una cinta de tela. En aquest cas, vaig utilitzar la pistola de silicona. 

El resultat és molt vistós, molt senzill de fer i els infants van quedar molt contents del treball fet. 








dissabte, 17 de març del 2018

Juguem amb la poesia

Avui us proposo unes activitats per poder jugar amb la poesia. Estan enfocats per infants de cicle inicial, però es poden adaptar perfectament a altres cicles de primària i també a infantil. 

Abans de començar a escriure un poema, cal haver jugat molt amb el llenguatge poètic. Així, quan els infants es posin escriure tindran un ventall ben ampli de recursos per tal de poder aplicar en el seu poema. 

A la classe tinc un espai de rotllana delimitat amb bancs i cadires. Un racó, on seiem la gran part del dia. Un espai així és ideal per poder fer tots aquests jocs, ja que els nens i nenes es poden veure la cara i poden agafar hàbit d'escolta i d'espera. Per tant, tots els jocs que he plantejat estan enfocats perquè es faci en un espai així. 

Tenim la idea que per treballar cal fer moltes fitxes perquè els infants consolidin allò que treballem. Però anem molt equivocats, en la publicació d'avui no trobareu fitxes, sinó tot el contrari. Un material que us permetrà jugar amb l'oralitat i passar una molt bona estona amb el teu grup. 

En què consisteix el material?

És un Imatginari format per 48 imatges de 4 temàtiques diferents: animals, electrodomèstics, objectes i aliments.  Només cal imprimir-ho, plastificar-ho i retallar-ho. Ben fàcil i ràpid! Si voleu descarregar-vos l'Imatginari, feu clic a la imatge:

I els jocs? 

Cada joc l'he associat a un poema. Ben entès que podeu agafar el poema que més us agradi per desenvolupar el joc. Si us voleu descarregar els jocs en pdf, feu clic aquí









Si se us acudeixen altres jocs, no dubteu en compartir-ho!

Espero que us sigui útil.

diumenge, 4 de març del 2018

Regalem poesia!

De petita, quan havíem d'escriure un poema a l'escola, se'm congelava la sang i el meu cap entrava en un bucle sense sortida: "Ara pla! Un poema?, com començo?, de què parlo?...". De fet, si us sóc sincera, també em passa ara, però amb la diferència que no estic obligada a escriure'n. Mai he sigut una apassionada dels poemes i crec que és perquè no em van saber transmetre la màgia que desprenen aquests bocins dolços de lectura. Tanmateix, ara em passa al revés, sóc jo qui demano d'escriure als meus infants un poema i no m'agradaria que els passés com a mi. Per aquest motiu, ja fa dies que començo a rumiar i a rumiar què puc fer perquè no els vingui de nou quan hagin de començar a escriure'n un. 

Primer ens he de preguntar: els nens i nenes estan acostumats a la lectura oral de poesies?, aquest és el primer pilar on hem d'atacar. Necessitem que els infants quedin impregnats de poesia. Potser estic sent una mica exagerada, però de poemes n'hi ha moltíssims i n'hi ha que ens transmetran més emocions que uns altres. Per tant, si volem que la poesia arribi a tots els nostres alumnes, hi hem de dedicar temps, llegir-ne molts i jugar, jugar amb la llengua! 

Així que fa uns dies vaig decidir anar a la biblioteca i donar una ullada als llibres de poesia que hi ha per infants. En vaig agafar uns quants de préstec i la intenció és col·locar-los en una caixeta on quedin visibles i els infants tinguin ganes d'anar-los descobrint a poquet a poquet. 

L'objectiu és cada matí regalar-los una poesia. Fa uns mesos vaig dedicar una publicació del blog a parlar-vos sobre l'esmorzar literari, una experiència que porto a terme a la classe des de fa ja un temps. Normalment doncs, cada matí el dediquem a fer una petita lectura, ja sigui un mini conte, una endevinalla, un embarbussament, una dita... doncs el que faré serà d'ara, fins Sant Jordi, regalar cada matí un poema. 

El post d'avui el dedicaré a fer-vos una llista de llibres de poesia infantil que he trobat interessants! 

1. L'abecedari poètic de Salvador Comelles. Aquest llibre el vam llegir l'any passat amb els infants i me'n queda molt bon record. És un bon recurs per treballar la consciència fonològica.  

2. D'il·lusió Déu n'hi do! de Mar Pavón.  Tinc moltes ganes de llegir-lo amb els nens... us en faig un tastet:




El pop sóc jo. 
Visc a la mar.
Si et cal et dono
vuit cops de mà! 





3. Bestiolari de Josep Vallverdú. Cada animal té una poesia per ell! 



De llibres de la Joana Raspall n'hi ha una bona pila, cada un molt especial. Aquí els teniu: 

4. Bon dia, Poesia! 



5. 46 poemes i 2 contes.



6. Concert de poesia. 


7. Com el plomissol. Poemes i faules

8. Escaleta al vent. 


Amb els llibres de la Lola Casas pots riure un munt, n'hi ha una bona colla!

9. La col·lecció: Poesia de colors. N'hi ha sis, el més especial per a mi és el color roig. N'escric un, no me'n puc estar:

Les bruixes dolentes
es pinten les ungles 
amb sang ximpleta
de dimoni escuat.
Les bruixes bones,
com que són més dolces,
ho fan
amb xarop de grosella. 



10. Visca Sant Jordi! 


Anireu tenint notícies meves! Algú de vosaltres té un llibre de poesia molt especial que vulgui compartir amb nosaltres?

Passatemps nadalencs

Hola!  Com van aquestes últimes setmanes? A nem força atrafegats preparant el festival de Nadal, l'amic invisible... entre moltes altr...