dimecres, 21 de març del 2018

Sant Jordi: girem la truita!

"...i el cavaller la va salvar", "la princesa no podia fer res davant d'aquell temible drac..."

Us sonen aquestes frases?, com podem continuar explicant la mateixa llegenda any rere any i que després defensem els drets de la dona en aquesta societat?, hem de ser coherents! Ja he decidit que no explicaria més la llegenda típica de Sant Jordi, els nens la coneixen de caps a peus. Existeixen altres versions, molt originals, que ens donen un altre punt de vista sobre la història. Llegir-les pot resultar molt enriquidor i gràcies a la seva lectura es poden fer reflexions molt interessants. 

A tall d'exemple, ens podem adonar que l'argument de la història, depenent del narrador, pot ser completament diferent. A on més pot passar això?, a l'escola passa amb els conflictes on s'hi veuen implicats diferents alumnes. També ens hi trobem al telenotícies, als llibres d'història... 

Actualment tenim a la nostra disposició un gran ventall de llegendes alternatives sobre Sant Jordi. Tanmateix us n'haig de recomanar una que em té el cor robat des de fa uns anys: La llegenda de Sant Jordi explicada pel senyor drac de Carles Sala i Vila. 



Arran de la lectura d'aquest llibre, vam desenvolupar un taller de creació de punts de llibre! Però no vam fer uns punts de llibre qualsevol, no! Mireu:


Us anirà molt bé fer-vos una infusió d'escates de drac i pètals de roses amb aquestes bossetes, ja que us ajudarà a conèixer la llegenda des d'una altra perspectiva. 

Com els hem fet?

Després de llegir el conte, cada infant es va inventar una frase que trenqués amb la típica història de Sant Jordi. Van sortir idees molt originals:

- Sant Jordi era al·lèrgic a les roses.
- El drac es va casar amb la princesa. 
- Hi havia una vegada un drac que devorava llibres... 

La frase que van triar, la van copiar en un retall de cartolina blanca que se'ls va donar. D'un costat havien d'escriure la frase i de l'altre en van fer un dibuix. Posteriorment ho van pintar amb aquarel·la i ho van resseguir amb un retolador. Aquests retalls es van plastificar per tal que no fos tan fràgil. 

Un cop vam tenir aquesta part feta, van decidir els ingredients miraculosos d'aquestes infusions. En aquest cas vas ser escates de drac i pètals de rosa. Entre tots, vam acordar que per simular els ingredients col·locaríem a dins de les infusions purpurina i boletes de paper de seda. 

A continuació, vam buidar bosses d'infusió (he descobert fa poc que en vénen de buides) i les vam emplenar del material que ells van decidir. Un cop ple, només quedava fer una cosa: unir la frase i la bosseta a través d'una cinta de tela. En aquest cas, vaig utilitzar la pistola de silicona. 

El resultat és molt vistós, molt senzill de fer i els infants van quedar molt contents del treball fet. 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Passatemps nadalencs

Hola!  Com van aquestes últimes setmanes? A nem força atrafegats preparant el festival de Nadal, l'amic invisible... entre moltes altr...