dimecres, 7 de febrer del 2018

El projecte de l'any: EmocionAR-Te



Tinc moltes ganes de compartir amb tots vosaltres el projecte d’enguany de l’escola. Un projecte en el qual hi estem evocant molta il·lusió i energia. Setmana rere setmana ens emociona i ens deixa perplexos, i és per això que el projecte rep el nom d’emocionAR-Te. Per què en el nom hi ha tres lletres que destaquen de la resta?, perquè la paraula amagada és la causa de les nostres reaccions, de les nostres emocions. Estem aconseguint quedar-nos embadalits davant d’un quadre gràcies a la seva bellesa, al misteri que denota... poc importa el motiu pel qual ens hi quedem. L’important és que hi ha moments màgics, indescriptibles, que cada un viu d’una manera diferent. A banda de tot això, estem despertant una reflexió, una motivació per conèixer més a fons l’autor, la seva obra, la seva època, la seva tècnica...

Aniré desglossant la descripció del projecte a base de preguntes, així cadascú pot anar allà on li interessi:

Qui participa al projecte?

Tota l’escola. Sí, sí... des de les classes d’infantil, fins al cicle superior.

Quant dura?

Tot el curs escolar, des de setembre fins al mes de juny.

Quins són els principals objectius?

- Fer un viatge a través de la història de l’art.
- Potenciar la transversalitat en els continguts i «matèries».
- Comprendre que les manifestacions artístiques i culturals estan fetes per homes i dones i per a la gent, i que representen les seves experiències.
- Valorar i respectar el fet artístic propi i dels altres entenent que és una manera de comunicar-se i d’expressar els sentiments, les descobertes, les capacitats i peculiaritats de cadascú.
- Participar, generar i afavorir l’intercanvi d’opinions, experiències i idees.
- Valorar i gaudir de la interacció en el grup i el cooperativisme, tot participant conjuntament en la planificació de les activitats.
- Conèixer les intervencions artístiques urbanes, els museus, els teatres, els auditoris, els edificis arquitectònics i culturals del barri, del poble o de la ciutat. Adonar-se de les seves funcions socials vinculades a la vida del barri, del poble o de la ciutat i a la noció de patrimoni.

Com ho hem preparat?

Abans de començar el curs, es va fer una selecció de les obres que ens interessaria treballar i les vam ordenar cronològicament. De manera que hem anat escombrant des de l’art rupestre fins a l’art contemporani. Posteriorment, vam adjudicar una obra diferent a cada setmana del curs. Per tant, podem dir que en total treballarem unes quaranta obres aproximadament.

Vam portar a imprimir els quadres a una impremta amb l’objectiu d’imprimir-ho de qualitat amb una mida gran i plastificat.

A més, des de direcció s’ha obert un drive on cada setmana hi ha una carpeta amb l’obra que pertoca i amb material que ens pot resultar interessant per poder programar. És una carpeta oberta, ja que els mestres podem afegir-hi recursos i/o informació. Una manera de compartir i que tota l’escola vagi a l’una, adaptant-ho a cada nivell.

Com ho desenvolupem?

A l’entrada de l’escola hi ha un cavallet, de manera que cada dilluns quan els infants entren a l’escola es troben exposada l’obra de la setmana. És un ham que ens dóna molt de joc, ja que la nostra escola s’entra pel pati, així que en els moments de pati ens trobem molts nens i nenes bocabadats davant del cavallet, parlant i compartint opinions o sabers. També ens trobem a les cinc de la tarda molts infants que expliquen l’obra de la setmana als seus pares...



Després a les classes és quan ve la part més emocionant. Presentem l’obra de la setmana i farem activitats que giren entorn del quadre. Són activitats transversals, així que a partir del quadre treballarem les matemàtiques, la llengua, la història, l’art... Quan presentem l’obra deixem que els alumnes ens en parlin i facin una interpretació d’allò que creuen que el pintor ens ha volgut dir. Aquest moment és màgic perquè...

- Requereix que el nen es concentri, posi atenció i aguditzi la seva capacitat d’observació.
- Desperta la imaginació dels nens i la seva creativitat, ja que el quadre no ens explica una única història, sinó infinites.
- Augmenta el seu vocabulari i afavoreix les habilitats lingüístiques, narratives i orals.
- Doten d’autonomia en el nen o nena, ja que no necessiten l’ajuda d’un adult per llegir el quadre.

Un cop els alumnes han fet la seva interpretació, el mestre fa un petit bagatge sobre la història del quadre, del pintor, de l’època... els fa preguntes concretes que ajudin a l’infant a anar més enllà.

A tall d’exemple...

Vam analitzar la pintura d’Èdip i l’esfinx que es troba en un got de ceràmica de l’època grega.

El mite d’Èdip ens va donar molt joc per treballar els enigmes. Així que per la part de llengua, vam aprofitar per treballar les endevinalles. Si cliqueu a les imatges, us podreu descarregar algunes de les fitxes que he creat.





En matemàtiques vam aprofitar per parlar sobre les colonitzacions que feien els grecs a la recerca de camps per cultivar i per comercialitzar els seus productes. Eren uns grans navegants i sempre portaven el vaixell ple. Ens hem ajudat del següent recurs d’Educaixa: https://www.educaixa.com/microsites/El_Mediterrani_del_mite_a_la_rao/mediterrani_grec_atenes_cap_a%20casa/. A partir d’això ens vam inventar una història per fer un joc col·lectiu: cada grup era un vaixell que transportava un munt d’objectes, però que per causa de la mala mar, tots els objectes s’havien desordenat i descol·locat i, era necessari fer un inventari i saber quants objectes tenien de cada. Per comptar, havien de comptar de deu en deu i cada cop que tenien deu objectes, els havien de col·locar en una bosseta (1 desena). L’objectiu d’aquesta activitat era el comptatge i la comprensió de la desena.

El vaixell era una safata de plàstic i els objectes estaven impresos en papers, però estaven desordenats i n’hi havia molts. Un cop ho tenien tot comptat, havien d’omplir la fitxa grupal.




En acabat la manipulació, vam passar a l’abstracció i van fer una fitxa on havien d’encerclar desena d’objectes i dir quants n’hi havia. Les podeu veure clicant aquí.




Com es recull el projecte?

Tenim tres mètodes per recollir el treball que anem fent:

- A classe hi ha una paret dedicada a l’obra de la setmana. Allà hem fet una classificació de les obres segons l’època a la qual pertanyen. També ens serveix per escriure-hi vocabulari que hem anat aprenent i és una material que en el transcurs del curs utilitzarem, ja que els infants comparen obres que estem treballant amb obres que ja s’havien fet. Per exemple, han comparat el mirall del Matrimoni Arnolfini, amb el mirall de les Meninas de Velázquez.




- Tenim un àlbum titulat emocionAR-Te on recollim totes les fitxes o materials que anem fent a través del projecte.



- A més a més de l’àlbum, tenim una carpeta mida A2 on hi col·loquem el treball artístic.


Si teniu alguna pregunta, no dubteu en escriure'm.

I vosaltres... treballeu per projectes?, quins projectes teniu? 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Passatemps nadalencs

Hola!  Com van aquestes últimes setmanes? A nem força atrafegats preparant el festival de Nadal, l'amic invisible... entre moltes altr...