dimecres, 25 d’octubre del 2017

Joc de consciència fonològica: rumia, rumiaràs...

L'altre dia un infant de la classe va portar un joc molt interessant que es deia: Texto! Hi vam estar jugant entre tots i vam passar una estona molt agradable on els infants estaven molt motivats. El joc és en francès i vaig estar buscant,  sense èxit, si hi havia alguna versió en català. Com que no hi era... vaig decidir crear-lo jo mateixa. Espero que us agradi! 


TÍTOL:  Rumia, rumiaràs... el mot trobaràs!


QUI POT JUGAR?  Recomanat per P5 i cicle inicial.

QUANTS INFANTS PODEN JUGAR? Es pot jugar en gran grup o en petits grups de quatre persones.

COM HI JUGUEM?


Es barreja el feix de cartes i es deixa sobre la taula. Ha de quedar al descobert la cara que diu la temàtica. Un infant, abans de girar la carta, diu quina  temàtica ha  tocat. Després girarà la carta i els jugadors hauran de pensar un mot que comenci amb un dels quatres sons que proposa la carta. El primer que digui un mot correcte es queda la carta. Guanya el jugador que més cartes  té al final.

Hi ha 6 temàtiques diferents: aliments, ciutats o pobles, animals, oficis, objectes i noms de persona.

COM PREPAREM EL JOC?


Ben fàcil, cal imprimir el document a doble cara. Haureu de tenir un total de sis fulls de paper, corresponents a les sis temàtiques. Tot seguit, l’haureu de plastificar i haureu de retallar delicadament les sis cartes que apareixen.  

QUÈ TREBALLEM AMB AQUEST JOC?

Treballem la consciència fonològica. Ara bé, que és la consciència fonològica?

Segons Enriqueta Garriga, els infants que tenen consciència dels fonemes tindran més facilitats en l’aprenentatge de la lectura i de l’escriptora. El terme consciència fonològica s’ha posat a la moda en els darrers anys, però per entendre aquest concepte, primer cal fer ímpetu en el terme fonema. El fonema és la unitat de so més petita del llenguatge i aquest és el que pot produir diferències importants en el significat d’una paraula. El català és una llengua escrita alfabètica i els fonemes estan representats per lletres. Perquè un infant aprengui a llegir és necessari que sigui conscient que els fonemes són segments individuals en les paraules.

Així doncs,  PRISMA (2015) considera que:

 La consciència fonològica es defineix comunament com la sensibilitat o la consciència explícita de l’estructura fonològica de les paraules d’una llengua. Concretament, implica l’habilitat per notar, pensar o manipular els sons individuals en paraules. [...] Hi ha tres raons per les quals la consciència fonològica és important per adquirir de forma precisa les habilitats per llegir paraules:
-La consciència fonològica ajuda els nens a entendre el principi alfabètic.
-La consciència fonològica ajuda els nens a percebre els mecanismes pels quals les lletres representen els sons en les paraules.
-La consciència fonològica permet generar diferents opcions per  trobar paraules desconegudes a partir dels sons coneguts que encaixin en el context.
(p. 7- 14)



Cal trencar amb els exercicis mecànics i repetitius per dominar el principi alfabètic i fer quelcom d’interessant i amè pels nostres alumnes.
 
Espero que us agradi! Si us el voleu descarregar, feu clic aquí! I si... el feu servir, digueu-me què us ha semblat! 












PRISMA. (2015). Consciència fonològica: la importància de la consciència fonològica (mòdul 1). [apunts acadèmics]. Primsa. 

dimecres, 18 d’octubre del 2017

La tardor

La tardor. Magnífica estació, no trobeu?, ni fred, ni calor. Tot i que aquest últim aspecte ho podríem discutir. Ens queda una setmana i mitja per gaudir de la llum solar fins ben bé al vespre. La magnífica paleta de colors que ens ofereixen els paisatges. A més a més, almenys jo, no tinc al·lèrgia malgrat que pugui caure algun refredat! 

La tardor també els agrada molt als infants. Trepitjar les fulles seques, anar a collir castanyes i bolets, menjar fruits d'aquesta temporada, celebrar la castanyada... 

Us proposo quatre fitxes per fer durant aquests dies:

- Fruites de tardor:

Vaig portar a classe un munt de fruites de la temporada per poder-les conèixer de prop i poder-les degustar. També vam aprofitar per parlar sobre com es diuen els arbres que produeixen aquestes fruites. Una activitat amb una explosió de vocabulari. Va ser molt divertit i llaminer! 

Vam aprofitar per decorar les finestres de les classes. Vam tancar en bosses hermètiques les fruites i les vam enganxar als vidres amb un cartell amb el nom de la fruita. Els noms els vam escriure en plural i vam aprofitar per treballar les normes ortogràfiques del singular-plural. És important aprofitar activitats d'aquest caire per treballar aspectes feixucs com les normes d'ortografia. 

Després de la vivenciació i la manipulació, els infants van elaborar una fitxa. A la classe hi tinc dos nivells: primer i segon de primària. Així que vaig crear dos materials amb diferents nivells de dificultat. Algun infant de primer que necessita reptes més grans, pot fer la de segon i a la inversa. 

Per descarregar amb PDF, fes clic a la imatge.

- Fem panellets

Aquesta setmana tota l'escola s'ha posat mans a la massa, tothom a fer panellets! Des dels més grans fins als més petits, i és que els més grans van anar a les classes d'infantil per ajudar-los. Ja us explicaré més endavant, però cada infant de cicle mitjà-superior, té un fillol. D'aquesta manera, va poder passar la tarda amb ell i ajudar-lo a barrejar bé els ingredients. Aquest divendres celebrem la castanyada i menjarem els nostres panellets i també castanyes 

Els infants de cicle inicial també en vam fer de panellets, més d'un va tenir la temptació de llepar-se els dits mentre preparàvem la recepta. Un cop vam tenir-los tots fets i a punt per ficar-los al forn, vam fer una fitxa per anotar quins ingredients vam fer servir i quins van ser els passos que vam seguir per fer la recepta. Com que ho havíem fet l'hora d'abans, els ha sigut fàcil!

Teniu dues fitxes amb dos nivells de dificultat diferent. Només cal fer un clic a la imatge per tenir-la!



I aquí alguna foto del dia...







dimecres, 11 d’octubre del 2017

Juguem en equip?

Fa molt de temps, vaig trobar un material interessantíssim a www.todoele.net. Todoele és un portal  on pengen recursos, materials i informació per a professors i professores d'espanyol com a llengua estrangera o segona llengua. Si remenes i indagues pots trobar propostes que adaptant-les, les pots fer servir a l'aula. 

Ja m'anireu coneixent, però m'encanta navegar per la xarxa a la recerca de materials interessants. Una de les meves pàgines preferides és el Pinterest, pots trobar de tot i més! El material que us proposo avui no és de Pinterest sinó de la pàgina que us he esmentat anteriorment. 

Fa molts anys en Carlos Sobera presentava "Quién quiere ser millonario?", un concurs televisiu en el qual es feien certes preguntes al concursant i aquest tenia quatre respostes a triar. Si no sabia la resposta, tenia diversos comodins: el de la trucada, el del cinquanta per cent i el del públic. Cada cop que responia bé una pregunta guanyava una suma important de diners. 

Bé, aquí no guanyarem diners, però si que guanyarem motivació. El material descarregable és una versió del joc "qui vol ser millonari", com que està en format PowerPoint, cadascú de vosaltres el pot adaptar segons la temàtica que vol tractar. Només cal modificar les preguntes i les respostes. 




Per a què ens pot servir:

- Com avaluació inicial o final.
- Per revisar quelcom que s'hagi treballat a classe.
- Per incorporar nou vocabulari. 
- Per a treballar en grup.
- Per a fer ús del diccionari.
- ...

Com el faig servir?

Es podria fer individualment, però a mi m'interessa fer-ho col·lectivament. Faig diferents grups i cada grup ha de respondre una pregunta. Per respondre s'han de posar d'acord, discutir quina és la solució i justificar-la. Després hi ha un portaveu que ho comunica en veu alta. 

Ara bé, hi ha comodins? 

És cert que en aquest PowerPoint no hi surten les imatges dels comodins. Però jo incorporo els següents:

- Diccionari: el grup que estigui indecís amb una resposta pot utilitzar el diccionari per buscar el significat d'un dels mots que hi ha a les respostes. 
- Ajuda: pot demanar ajuda a un altre grup. 

Us animo a provar-ho i que em comenteu l'experiència! 

Si el voleu, feu clic aquí: https://goo.gl/mtmuT8 








dimecres, 4 d’octubre del 2017

Creem un conte

Temps era temps, quan els animals parlaven i els infants volaven, en una classe se’ls va acudir la brillant idea de crear un conte. L’aventura estava assegurada, ja que la mainada d’aquella classe estaven acostumats a volar en un planeta anomenat Imaginació. Allà tot era possible, tot era vàlid… només calia saber com plasmar-ho.

Cada somniador abans d’arrencar el vol va decidir quin personatge li agradaria ser i van aparèixer personatges com: una carrota, una princesa, un superheroi, una veterinària, una dona que treballa en un aquari… tots aquests personatges es trobarien a Imaginació i durant un vol trobarien quina era la història que els unia en aquell indret. No va ser gens difícil, el viatge va ser ben divertit i ple de rialles!

 Un cop van tornar del vol, uns periodistes van  gravar les seves veus perquè volien enregistrar les anècdotes que havien viscut tots els personatges en aquell lloc. Els somiadors van quedar perplexos d’escoltar les seves batalletes i de veure que les seves aventures havien tingut ressò. Van decidir publicar un conte il·lustrat perquè en quedés constància.

 Així doncs es van posar mans a l’obra i van transcriure tot allò que va enregistrar el periodista. Un cop ho van tenir tot escrit van decidir crear màgia i il·lustrar-ho. Van tornar a fer un viatge a Imaginació i van agafar tot tipus de material que s’hi van trobar, la gran majoria eren materials de rebuig.  Al tornar al seu planeta, ja ho tenien tot per crear pàgines encantades. Van posar-se d’acord i li van donar vida a retalls de cartolines avorrides. Un cop van tenir fetes les il·lustracions, van enganxar els diàlegs que van escriure perquè la gent ho pogués llegir i d’aquesta manera, també pogués volar a Imaginació, tal com ells havien fet.


L’aventura va passar fa dos anys i, encara ara, els somiadors se’n recorden del llarg viatge i del resultat final. 

Us animeu a endinsar-vos en un viatge com aquest?

  • Fotos del viatge:



  • Fotos del conte
Vet aquí una vegada, en un poblet medieval una nina perduda. Caminant per la ciutat es va trobar un gos i un gat perduts també. 


El gos està ferit i el porten amb la doctora Carolina a curar-se. Un cop curat, tots tres van al castell a demanar ajuda per a trobar els seus pares


Abans d’entrar troben un hort i veuen carrotes i tomates. Les volen arrencar per si més endavant tenen gana. Però la carrota li diu: No, no em mengis. Però la nina  l’agafa i l’arranca per si mai tenen fam. 

Entren al   castell  i troben al rei , a la reina, al príncep, a la princesa i en picatxu. I els hi demanen: podeu ajudar-nos a trobar els nostres pares ? 
  
En picatxu els hi diu: Nosaltres no us podem ajudar, però els superherois sí!

Els superherois arriben i els porten a la biblioteca perquè diuen que allà hi ha totes les solucions als problemes. Les bibliotecàries diuen: aquí teniu un mapa on hi ha totes les pistes per trobar els vostres  pares .

Primera pista: heu d’anar a un lloc on venen menjar fred i de diferents colors.
-     Ja ho sé! A la botiga de gelats. – va dir en Rafael
-     És teu aquest gos?- va demanar en Lorenzo .
-     Sí, gràcies.- va contestar  l’Ambre. 

Segona pista: heu d’anar a un lloc on a sobre la porta hi ha un cartell d’un  peix i a dins n’hi ha molts.
-     Ja ho sé! És l’aquari!- va dir en Romeo.
-     És de vosaltres aquesta nina ?- va dir l’Ylan.  .
-     Sí! És la meva filla, moltes gràcies.
Tercera pista: heu d’anar a una botiga que venen menjar per animals.
-     Hem d’anar a la botiga d’animals de la Nadeja!- va dir en Noé.
-     És teu aquest gat?- va dir en Maxence .
-     Sí, moltes gràcies!- va dir la Nadeja.
  
El gat, el gos i la nina van trobar els seus pares. I el conte ha acabat i la  rata ha passat.
-      Laia, despertaaaaaa


Passatemps nadalencs

Hola!  Com van aquestes últimes setmanes? A nem força atrafegats preparant el festival de Nadal, l'amic invisible... entre moltes altr...