dimecres, 27 de setembre del 2017

POSEM ORDRE A LA BIBLIOTECA!

Aquest any, he decidit donar un rol important a la biblioteca. Per aquest motiu l’he ubicat en el cor de la classe. Fa unes setmanes ens vam posar a ordenar –la i, realment, el procediment és de bojos! Seria molt més fàcil i pràctic que l’ordenés jo mateixa i ens estalviaríem mal de caps. Però un cop veus el resultat final, t’adones que qui a d’ordenar-la són els infants, ja que són ells que en faran ús i que, per tant, han de saber quins llibres hi ha i com estan classificats.



Abans d’ordenar tots els llibres vam estar parlant sobre com classificar-los i van sorgir algunes idees: per les diferents tipologies de lletra (lligada, de pal i d’impremta), per la dificultat, per col·leccions... després de remenar i qüestionar-los vam decidir organitzar-los així:

  1.           Contes de lletra de pal
  2.           Contes lletra lligada
  3.           Contes lletra d’impremta
  4.           Revistes
  5.           Contes populars
  6.           Còmics
  7.           Llibres de ciències

Així que vam treure tots els llibres de la biblioteca i els vam anar ubicant per piles, segons la classificació que havíem decidit. Hi havia infants que anaven col·locant, lliurement, els llibres a la seva pila i després, a cada pila hi havia un responsable que comprovava si estava bé.  Finalment, vam pensar una tècnica per mantenir ordenada el màxim de temps possible la biblioteca. Vam decidir que cada pila tindria un gomet d’un color.  Per tant, si un llibre és de lletra d’impremta i en aquest se li ha assignat el color blau, ja sabrem cap a on a d’anar un cop l’acabem de llegir.




Què fem per aprofitar la biblioteca?

  •       Cada dia es dediquen uns 30 minuts a la lectura. L’espai del sofà el poden gaudir uns quants infants, els altres estan asseguts a les cadires. Fer això em permet agafar-los individualment i llegir amb ells.
  •    Quan acaben la feina tenen diverses opcions a triar, però una d’elles és anar a la biblioteca.
  •       Cada setmana s’emporten un llibre a casa i se l’emporten amb un llibret que es diu “el registre de lectura”.  Aquest quadern recull totes les lectures que van llegint en el transcurs del curs. Serveix per potenciar el gust per a la lectura, per despertar la imaginació, per agilitzar la comprensió lectora i les habilitats lectores i per moltes altres coses que els infants aniran descobrint!


El registre de lectura el vam començar l’any passat arran del projecte que es deia “Ratetes de biblioteca”. Tota l’escola s’hi va endinsar, des de la mainada d’infantil, fins als més grans de l’escola (adaptant el material, ben entès). Començar i agafar la rutina no va ser bufar i fer ampolles, però l’evolució va ser tan gratificant que vam decidir repetir-ho una vegada més! Ara els nens i nenes ja ho tenen per la mà! 

Si vols el material, fes clic a la imatge! 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Passatemps nadalencs

Hola!  Com van aquestes últimes setmanes? A nem força atrafegats preparant el festival de Nadal, l'amic invisible... entre moltes altr...