dimecres, 30 d’agost del 2017

Els càrrecs a l'aula!

Podria afirmar que a gairebé tots els infants els agrada tenir un càrrec dins la classe. Ser el responsable de quelcom que ajuda a la classe a funcionar amb harmonia. En altres paraules, els càrrecs són cabdals pel bon funcionament de la classe i també pels infants, ja que els ajuda  a responsabilitzar-se, a ser més autònoms, a ser conscients que les tasques s’han de repartir, a tenir unes rutines marcades…

A la meva classe cada alumne té un càrrec. Per tant, si hi ha 21 alumnes, hi haurà 21 càrrecs, si n’hi ha 25, doncs 25. Ara bé, en duplico! Aquí us en deixo un llistat que m’és útil. Aquests càrrecs no els imposo sinó que al començament de curs els decidim amb assemblea.




Us n’explico algun que potser no queda gaire clar:

  •     Arriba un nou dia: és l’infant que comptabilitza els dies de classe que van passant. (amb això treballem les unitats, les desenes i les centenes). D’aquí a uns dies us penjaré el model.
  •       Escriptor: un infant cada matí mira quina fruita tenim per esmorzar i escriu el menú a la pissarra.
  •      President: és qui dirigeix l’assemblea.
  •      Secretari: és qui escriu l’acte de l’assemblea.
  •      Tovallons: reparteix i recull els tovallons de roba al moment de menjador.
  •      Conta contes: llegeix un conte davant dels seus companys. 


Trobo interessant que a l’inici de curs creeu el cartell dels càrrecs amb els vostres infants. Nosaltres cada cartell té la temàtica del projecte de l’any. Per aquest motiu no us adjunto cap recurs imprimible. Feu volar la imaginació! Aquí us deixo d’exemple el cartell de càrrecs de l’any passat, el projecte era: Ratetes de biblioteca.  


Fins aviat!

divendres, 25 d’agost del 2017

Esmorzar literari

A la nostra escola dediquem trenta minuts, com a mínim, a fer rotllana cada matí. En què consisteix aquest moment? És un espai que els infants tenen per poder parlar i compartir inquietuds, malestars, alegries..., en general, es pot dir que gràcies a la rotllana aconseguim conèixer més a fons els nostres nens i nenes i també ens és més fàcil descobrir qui d'ells comença el dia trist, enfadat... això ens ajudarà a entendre'l en el transcurs del dia. 

Què aconseguim amb la rotllana?



(i un llarg etcètera...) Molta gent es pensa que parlar és una pèrdua de temps i com podeu veure és un dels moments més importants del dia. 

Fent una activitat en rotllana 
Està bé que els infants parlin, però també és interessant que rebin un model lingüístic de qualitat. És aquí on entra en joc l'esmorzar literari. És un concepte que vaig extreure d'una xerrada de la Marta Luna, mestra, pedagoga, escriptora, editora i formadora de professorat. En una altra ponència titulada "Llegir i escriure per viure" que té penjada al youtube (https://youtu.be/IRPSyeCqNug) justifica aquesta idea que us vull fer arribar:

"Els factors més importants que determinen que una criatura tindrà un bon comportament davant la lectura es resumeixen en dos: el primer és que tingui un bon bagatge de llenguatge oral. Els nens que millor parlen són els que acaben tenint una millor comprensió lectora. Per tant, cal donar-los llenguatge. I què vol dir això?, parlar amb ells, demanar-los que parlin, explicar-los contes, històries, fer-los partícips. Cal subministrar llenguatge. De la qualitat del llenguatge oral en dependrà després la qualitat de la comprensió lectora i la qualitat del llenguatge escrit. Una persona no és capaç d'escriure allò que no és capaç de dir. 
Segona qüestió, que els nanos vegin dintre de casa que això de llegir i escriure és útil"  

Com subministro llenguatge? Cada matí abans de començar la rotllana els llegeixo quelcom. Saben que abans de començar rebran un regal literari. Aquesta rutina és important perquè els ajuda a relaxar-se i a començar el dia tranquil·lament. 

Aquest any l'esmorzar literari tindrà un altre format. He decorat una caixa i, a dins, hi ha unes targetes amb un "àpat" diferent: un conte, una llegenda, una dita, un embarbussament o un poema (pot haver-hi més coses). Un encarregat de la classe haurà d'obrir la capsa, triar una targeta i llegir-la per veure què ha tocat. Si toca conte, l'infant haurà de dir i escriure a la pissarra el número de pàgina que vol que es llegeixi i, posteriorment, el docent el llegirà. 



Algú de vosaltres fa alguna cosa semblant? M'agradaria llegir altres propostes! 


dijous, 17 d’agost del 2017

Calendari escolar 2017-2018

TIC-TAC! Il·lusionats?, mandrosos?, motivats?, desesperats? quin és el vostre estat anímic quan veieu que les vacances estant a punt... estant a punt... no vull acabar la frase. Molts de vosaltres encara us queden molts dies, però els que treballem a Catalunya Nord comencem el 4 de setembre amb els infants. Enteneu, doncs, la meva publicació? 

Aquest blog neix amb l'entrada del nou curs. És com començar l'any nou amb els seus corresponents propòsits. Per tant, sóc una bloguer novella amb moltes ganes de llegir crítiques, sempre que siguin constructives, que m'ajudin en aquesta nova etapa. Sóc tota orelles, o en aquest cas "sóc tot ulls", per llegir els vostres comentaris. 

En aquest blog compartiré amb vosaltres recursos principalment creats per mi mateixa i experiències que aniré vivint en el meu dia a dia com a mestra de cicle inicial. 

Per començar us vull oferir el calendari del curs 2017-2018. Personalment, m'agrada penjar horitzontalment el calendari en una de les parets de la classe, ja que d'aquesta manera els nens tenen clar el cronograma i tenen un estímul visual. Tot i així, tenim un racó on hi pengem el calendari que pertoca aquell mes. 

El calendari que us penjo és un calendari interactiu on l'encarregat podrà resseguir el nom del mes, podrà comptar quants dies d'escola i quants festius hi ha hagut, podrà escriure anècdotes del dia a dia, podrà enganxar autoadhesius en les ocasions especials... 

Aquest curs, utilitzaré aquest calendari i espero que us pugui resultar útil. Una altra proposta és que agafeu un calendari en blanc i que siguin els mateixos nens i nenes els que hagin d'escriure els números, els noms dels mesos, els dies de la setmana... amb cicle inicial pot funcionar molt bé al començament de curs, ja que a partir del treball cooperatiu es prepara i es crea el material necessari perquè la classe entri en funcionament.  

Penjaré el calendari de Catalunya Nord i el de la resta dels Països Catalans, no us confongueu! (Clicar a la imatge per descarregar)

  • Calendari general dels PPCC


  • Calendari general de Catalunya Nord


Fins aviat! 

Passatemps nadalencs

Hola!  Com van aquestes últimes setmanes? A nem força atrafegats preparant el festival de Nadal, l'amic invisible... entre moltes altr...